– Vi utfører tilstandsrapporter på alle typer bygg. Men på betongbygg må vi være ekstra oppmerksomme. Det kan ta få år fra at en i utgangspunktet liten skade kan bli svært kostbar, forteller prosjektleder Rune Berntsen og Erling Pettersen, ingeniør og avdelingsleder for bygg og anleggsteknikk på Hinnstein.
Utsatt for vær og vind
Å bygge i armert betong gir solide bygg med lang levetid. Men gjennom årenes løp er det også mange faktorer som påvirker kvaliteten på betongen. Og tegnene kan være vanskelig å oppdage.
– Betong er en basisk masse, med en PH-nivå på rundt 11- 13. Når betongen har riktig pH, dannes et beskyttende lag – en oksidfilm, på armeringsstålet som ligger i betongen. Når pH-en synker til rundt 9, tæres den beskyttende filmen bort og armeringsjernet er utsatt for korrosjon. En solid armering er viktig for å opprettholde strukturen og stabiliteten i bygget, sier Pettersen.
Av elementer som kan påvirke betongens egenskaper, er det blant annet hvilke råvarer som er brukt i betongen og eksponering av vær og vind vanlige utfordringer for betong.
– Det er ofte at våre kunder ønsker en tilsynsrapport av bygget når de enten skal rehabilitere bygget eller gjennomføre bruksendringer av bygget. Vi gjennomfører et fullstendig tilsyn på bygget og skriver rapport om hva vi finner. Dette gjør vi for at våre kunder skal vite nøyaktig hva de har foran seg før de går videre i sine prosesser med bygget, forklarer Pettersen.
Det er flere undersøkelser Hinnstein bruker når de lager tilsynsrapporter for kundene sine. Når det kommer til betong er det både den umiddelbare synlige indikasjonen, som synlige sprekker i betong, flassing av maling/puss, synlig armering og liknende.
– Blant noen av prøvene vi tar indikatorvæske på muren. Blir vesken blå, er betongen i orden. Men bli væsken gjennomsiktig eller gul, er det er faretegn på at betongen ikke er i orden. Videre tar vi både boreprøve og støvprøve. Prøvene sender vi inn til analyse til UiT Narvik eller Sintef. Resultatene av prøvene vil gi oss ennå mer detaljer om tilstanden til muren og armeringen, forklarer Pettersen.
Eventuelle skader på betong og armering må utbedres for at bygget skal kunne brukes på en trygg måte. Oppdages det tidlig, kan dette repareres på en enkel måte. Et skadene omfattende, kan man i verste fall måtte rive bygget.
Gjennomførte tilstandsrapport på oppvekstsenter
I november gjennomførte Hinnstein på vegne av Lødingen kommune en tilsynsrapport på fasadene til Vestbygd oppvekstsenter. Bakgrunnen for tilsynsrapporten var at det var flere områder hvor deler av fasaden hadde skallet av.
– Vi har gjennomført befaring og tatt nødvendige prøver av betongen. Den endelige rapporten er også oversendt Lødingen kommune, forklarer prosjektleder Rune Berntsen.
Berntsen og Pettersen forteller at oppvekstsenteret er en eldre bygning og roser driftspersonell og kommunen for å sette fokus på barn og unges trygghet på oppvekstsenteret.
Frits Pettersen, avdelingsleder for teknisk drift i Lødingen kommune forteller at de har mottatt rapporten og har denne under intern behandling.
– Vi er svært fornøyd med jobben Hinnstein har gjort for oss. Fra vi først tok kontakt til gjennomføringen har vi hatt et godt samarbeid, forteller Frits Pettersen.