I Mølnåsen og Natthusveien har Eik Lykke Nielsen, på oppdrag fra Harstadbygg Bolig, gjennomført energi- og dagslysberegninger i tre bygg.
– Bakgrunnen for dette er at boligene skal være svanemerket. For å få godkjenningen, stilles det en rekke krav. Blant disse kravene er lavt energibehov og gode dagslysforhold, sier Eik.
Det stilles det krav til dokumentasjon om at bygget skal være utformet for å kunne være mest mulig energieffektivt. Eksempel på dette er hvordan bygget er isolert for å unngå energitap.
Viktigheten av dagslys
Like viktig som å ha et energieffektivt hus, er det viktig å ha god komfort og nok dagslys i boligen.
– Det holder ikke nødvendigvis å bare installere store vinduer i stua for å få inn dagslyset.For det første er store vinduer en stor kilde til varmetap, som gjør at man risikerer å få en høy varme-regning på vinterhalvåret. Super-isolerte vinduer kan være løsning mot varmetapet, men disse slipper ikke inn like mye dagslys. For å få inn like mye lys, trenger man større vinduer – som igjen gir større varmetap da vinduer ikke isolerer like godt som en vegg, forklarer han.
– Når solen kommer på våren, vil den bidra positivt til naturlig oppvarming av boligen. Men blir det for mye sol og varme, vil man kunne kjenne på at boligen blir for varm – nærmest et drivhus. Da oppstår behovet for å fjerne noe av varmen. Målet er å oppnå balanse; optimalt inneklima og lavt energibehov, sier Eik.
Han forklarer at det ikke er bare det som er utfordringen med å plassere noen store vinduer i boligen. Mens store vinduer gir mye lys rundt vinduene, kan det være at ander områder i boligen ikke får nok dagslys.
– For å kunne gjøre disse vurderingene, lager vi en simulering av boligen slik den er utformet med vinduer og størrelsen på vinduene. Vi tar også med hvordan huset er plassert i forhold til sola, og hva som er rundt boligen. Det kan for eksempel være en stor nabobygning, som skygger for dagslyset, forklarer han.
I simuleringen vil det komme fram om utformingen av bygget er optimalisert for å få inn mest mulig dagslys eller om det er store deler av rommene i boligene som ikke får nok dagslys der man ønsker det.
– Ut fra dette kan vi komme med anbefalinger plassering av vinduer og vinduenes egenskaper. Ofte kan det være mer hensiktsmessig med flere små vinduer enn noen få store vinduer, men er noe man ofte må ta stilling til i hvert prosjekt. Takvinduer kan også være et alternativ for å få inn dagslys i dype rom, uten risiko for blending, sier han.
For å få et godt inneklima, er det mange hensyn som må tas. De valgene man gjør, vil gi enten en positiv eller negativ effekt på inneklimaet og energibruk. Det kan virke som en vanskelig balansegang, men som både små og store tiltak vil gi effekt.
– Jeg synes det er bra at mange tar inneklima på alvor. Enten man er på jobb eller hjemme, skal man trives. Men nok dagslys handler også mye om å ivareta egen helse og sunnhet. Det skal kjennes behagelig ut å være innendørs. Behagelig temperatur, men ikke tung luft. Samtidig er vi avhengig av å få nok daglys, for å kunne få overskudd og energi. Like viktig for trivselen er det at vi ikke ser på en murvegg når vi kikker ut vinduet, men har noe å se på, forklarer han.
– Men det er nettopp på grunn av dette at det er så spennende å jobbe med inneklima. Det handler om å trives, avslutter han.