– Med andre ord blir omgjøringen av Esso-tomta et skikkelig transformasjonsprosjekt. Vår jobb i prosjektet har til nå vært å kvalitetssikre løsningene for å få best mulig beslutningsgrunnlag for den videre prosessen, forteller avdelingsleder og ingeniør Kenneth Dallager.
Et område for lek og rekreasjon
Aurora Øvereng er byplanlegger i Harstad kommune og har et klart mål med det store prosjektet.
– Vi ønsker å gjøre om området fra å være et industriområde til å bli et rekreasjonsområde. Vi skal tilrettelegge både øvre og nedre plan for ulike aktiviteter, forteller Øvereng.
Blant annet er det planlagt buldrevegg, utkikkspunkt, områder for småbarnslek, tilrettelegging for Badenymfene og bobilparkering. For å komme fram til hva som skal på området, ble det satt ned en arbeidsgruppe bestående av byplanlegger, næring i Harstad kommune, Harstad Havn, bygg og eiendom, Visit Harstad samt punktinnsatser fra Stien langs sjøen. I tillegg har Øvereng som byplanlegger vært i flere brukermøter med blant annet elever fra 7., 8. og 9. trinn, medlemmer av ungdomsrådet og ungdomsrådet, FAU, badenymfene, bobilforening og klatreklubben. Hun har også kontaktet tilfeldig forbigående som ruslet på Stian langs sjøen.
– Vi har fått inn mange gode innspill. De jeg har snakket med, har vært veldig interessert i hva vi planlegger. De er positive og kommer med gode innspill vi har tatt med videre, sier hun og understreker at Stien langs sjøen vil ivaretas i prosjektet.
Utfordringer
Sikkerhet har vært en utfordring som må hensyntas når et industriområde skal transformeres til et rekreasjonsområde. Både gammelt utstyr må fjernes, og områder hvor det er bratt fjell og sjø må ivaretas før området kan åpnes opp for lek og moro.
– En av utfordringene på området er å tilpasse planene til topografien og samtidig sørge for at sikkerheten til brukerne bli ivaretatt med tanke på både fjell og sjø. Eksempelvis skal det tilrettelegges for at badenymfene som bader hele året, kan komme seg trygt i og opp av havet, sier Dallager.
Han forteller at under planleggingen har også alle årstider blitt ivaretatt. Det er også en av grunnen for at landskapsarkitet Lo:le er involvert i prosjektet.
– Som oftest er det vanligst å tenke hvilke sommeraktiviteter det skal være i et område. Her har vi tatt høyde for aktiviteter gjennom hele året, forteller han.
Bidra til byen
Før en eventuell transformasjon av Esso-tomta, må både reguleringsplanen og finansieringen komme på plass. Aurora Øvereng er imidlertid positiv.
– Jeg tror dette ville vært et løft for innbyggere i hele byen, for de som bor i nærmiljøet og for de som er aktive brukere av Stien langs sjøen.
Hun forteller hun er glad hun har Hinnstein med på laget i prosessen.
– Vi har et veldig godt samarbeid med Hinnstein. De er svært kunnskapsrike, er proffe og ikke minst er de veldig trivelige å jobbe sammen med, avslutter hun.