Det ser nok utvilsomt litt underlig ut når sivilingeniør Tommy Benjaminsen tar på seg den nye skanneren og legger ut på tur. Han innrømmer det har vært mange blikk, latter og spørsmål når han har ruslet i Harstad sentrum og gjennomført tester.
– Vi har nettopp mottatt skanneren. Etter det vi vet, er vi eneste bedriften i Nord-Norge som kan tilby skanning med denne typen teknologi. Derfor bruker vi litt ekstra tid på å skaffe oss egne erfaringer. Vi kan skanne både innendørs og utendørs, men utendørs i den arktiske mørketiden blir det litt ekstra spennende å høste egne erfaringer, sier Benjaminsen.
Helt i toppklasse
I tillegg til at skanneren tar bilder fra fire kameraer, har den også to lasere for å måle avstander til objekter rundt seg. Den foretar hundretusener av målinger i sekundet, og omdanner dette til svært detaljert tredimensjonal informasjon, som både Tommy og kundene senere kan bevege seg rundt i via PC, mobil eller nettbrett.
– Skanning ved hjelp av laser er i seg selv ikke noe nytt, men bruk av såkalt SLAM-teknologi gjør det mulig å bevege seg samtidig som målingene foregår. Det reduserer tidsbruken betraktelig.
Når Tommy skal skanne et rom, setter han skanneren på skuldrene og går gjennom rommene som skal skannes. Tiden skanningen tar, er nær sagt tiden han bruker på å gå gjennom hele rommet. På skjermen til skanneren vil han få beskjed om han går for fort, og om kan enkelt følge med at detaljer blir fanget opp. I forhold til andre skannere som må stå på stativ og skanne bit for bit, er SLAM-teknologi virkelig en game changer.
– Produsenten viser til at det er mulig å skanne 600 kvadratmeter på 6 minutter med ned til 6 millimeters presisjon. I tillegg til at dette er en jobb som vil gå ganske kjapt for kunden, vil vi også levere kunden et resultat som er klarere og mer detaljer enn tidligere, forteller Benjaminsen.
Uendelige muligheter
Bruksområdene til skanneren er stort, og mulighetene for hvordan og hva som kan skannes er det så og si bare fantasien som setter stopper for. Skanneren kan for eksempel pares opp mot GPS-data og måle opp tomter og deretter visualisere bygg før første spadetak er tatt. Den kan også brukes for å skaffe nødvendig dokumentasjon underveis og i etterkant av prosjektene.
– Brukes skanneren aktivt i prosjekter; er det mindre behov for tidkrevende fysisk befaring siden befaringene kan gjøres digitalt. Det er også enkelt å bruke de innhentede dataene til å samkjøre skanningene med annen 3D-data, for å kontrollere eventuelle endringer og avvik; eller som underlag til bygg som ikke har oppdatert dokumentasjon.
Ettersom skanneren er enkel å håndtere, kan Tommy og Hinnstein utføre skanninger stort sett over alt. Likevel er det enkelte bruksområder som egner seg bedre for andre teknologier for å være helt sikker på nøyaktigheten.
– Produsenten har gjort tester med positive resultater, men foreløpig anbefaler de ikke at skanneren brukes til å for eksempel sjekke fall på gulv eller planhetsavvik. Til dette finnes det andre gode verktøy, så vi blir heller å anbefale våre kunder andre løsninger når svært høy nøyaktighet kreves.
En spennende og verdifull teknologi
Daglig leder i Hinnstein, Arnt Marius Eriksen, ser at investeringen i den nye skanneren vil være en viktig og spennende døråpner for et helt nytt marked for Hinnstein.
– Vi har gledet oss til å få skanneren i hus. Den vil uten tvil være et utrolig nyttig tilskudd til hva vi kan både tilby våre kunder – og ikke minst vil den være til stor hjelp i våre egne prosjekter, sier Eriksen.
Å ta i bruk denne type teknologi i prosjekter kan være nytt for mange. Den teknologiske utviklingen skjer fort, og Eriksen tror det kan føre til at noen kan være usikker på hvordan de kan utnytte denne teknologien i deres prosjekter.
– Når kundene får se hvordan denne teknologien virker og hvilke muligheter det gir dem, tror jeg nok også at mange ser flere åpenbare verdier ved å inkludere skanningene i prosjektene sine, sier Eriksen.
Selv om Hinnstein nettopp har fått skanneren, har allerede noen av kundene fattet interessere for investeringen deres.
– Vi har allerede planlagt bruk av skanneren i prosjekter nå før nyttår og regner med at dette vil være interessant for flere kunder utover det neste året. Vi håper på mange skanneoppdrag i 2023, så dette kommer til å bli utrolig spennende, avslutter Benjaminsen og Eriksen.