Hinnstein har fått jobben med å prosjektere elektro, ventilasjon og sanitær for det nye bygget til Harstad Mekaniske Verksted i Samasjøen i Harstad.
– Bygget ble satt opp en gang på 60-tallet og blitt bygd om flere ganger etter det. På et tidspunkt måtte jeg ta turen til Sør-Troms Museum for å finne tegninger. Jeg fikk all mulig hjelp der, men det er jo en litt tungvint måte å jobbe på, forteller Tommy Benjaminsen, sivilingeniør hos Hinnstein.
Som en innendørs Google-bil
En vanlig metode ingeniører bruker når de skal på befaring i et bygg, er at de noterer seg viktig informasjon på ei notatbok og tar nødvendige bilder med mobilen. Deretter drar de på kontoret for å begynne å jobbe. Er det noe informasjon de glemte eller trenger mer informasjon om, må de tilbake for å ta flere notater og bilder. Gjerne flere ganger. Men det var før.
– Det vi har gjort nå er å investere i 3D-scannnigsutstyr, forklarer Benjaminsen.
Enkelt forklart er det et kamera som fungerer nesten som når Google-bilen kjører gjennom gatene. Benjaminsen kan gå gjennom hele bygget med kameraet og bilder tas i alle retninger.
– Vi bevege oss fram og tilbake i bygget enten ved å bruke pc, nettbrett eller mobil, på samme måte som Google Maps. Om vi for eksempel lurer på om vi får plass til et rør i en åpning, kan vi ta direktemål på opptaket vi har gjort, i stedet for å kjøre ut på lokasjonen med målbånd og notatblokk. Et slikt hjelpemiddel er særlig til hjelp for oss i begynnelsen av et prosjekt når vi må bli litt ekstra kjent med bygget, forklarer Benjaminsen.
Teller positivt på energiregnskapet
God ventilasjon er viktig i alle bygg. Når bygget er litt mer innholdsmessig komplekst, krever det imidlertid ventilasjon som er spesielt tilpasset de enkelte områdene i bygget.
Bygget til Hamek består både av kontorlokaler, garderober, spisesal og verksteder. Det stiller mye krav til ventilasjonen i de forskjellige områdene og bygget totalt. På verkstedene blir det blant annet mye urenheter i luften når det sveises. Dette er ikke urenheter medarbeiderne skal puste inn.
For Hinnstein er det ikke bare et mål å gjøre en solid og god jobb. Når en jobb i tillegg kan føre til at kunden kan notere pluss i miljø- eller energiregnskapet sitt, gir det en ekstra god følelse.
-Varmen fra innelufta sender vi gjennom en varmeveksler som lar oss gjenbruke varmen av den nye lufta. Det er kanskje små ting i det store bildet, men det er absolutt ting som teller positivt på miljøregnskapet. Det å kunne skape disse bi-effektene av vårt egentlige oppdrag, gjør at våre arbeidsdager blir både mer givende og morsomme, avslutter Benjaminsen.
Prosjektet ble påbegynt i januar i år og skal være ferdigstilt høsten 2022.