Å finne hvilke muligheter og begrensninger som gjelder for egen tomt, kan mildt sagt være krevende. Reguleringsplaner kan være vanskelig å forstå, det kan i tillegg være andre regelverk som må tas hensyn til når du som grunneier ønsker å bygge på tomten din. Derfor har Kommunal- og distriktsdepartementet startet Drømmeplan-prosjektet. Målet med prosjektet er å hjelpe kommunene med å skape en enkel og lett tilgjengelig nettbasert løsning som de videre kan publisere til sine innbyggere, slik at innbyggerne enklere kan få oversikt over hvilke tiltak de kan gjøre på egen tomt.
En gevinst både for privatpersoner og kommunale saksbehandlere
Via Drømmeplan kan hvem som helst søke opp en adresse i kommunen sin, og få oversikt på hva som gjelder for den enkelte tomten. Det kan eksempelvis være hvor stor tomt du har, hvor mange kvadratmeter av tomta som er allerede bebygd – og hvor mange kvadratmeter som er til disposisjon for eventuelt nybygg. En reguleringsplan kan også inneholde spesifikke krav til byggehøyde, mengde parkeringsareal eller andre utformingskrav. Dette er nødvendig informasjon eieren trenger før en eventuelt kan gå i gang med søknad om for eksempel å bygge garasje eller utebod.
– Det er en kjensgjerning at saksbehandlerne i kommunene har mye å gjøre. I tillegg til å behandle søknader, bruker de mye tid på veiledning av innbyggere på hvordan dem skal tolke lovverk og reguleringsplan for tomten de ønsker å bygge på. De bruker også mye tid på å behandle søknader som kan være søkt på feil grunnlag. Dette kan være tidkrevende og frustrerende – både for saksbehandlerne, men også for de som ønsker å komme i gang med prosjektene, sier Johansen.
Med drømmeplanprosjektet vil mye av informasjonen brukerne trenger i første omgang, være tilgjengelig på nett i form av et interaktivt kart. Andre i kommunen, eksempelvis servicetorget, vil også kunne bidra til å håndtere enkle spørsmål fra innbyggerne. Prosjektet vil kunne gjøre at kommunene mottar flere byggesøknader uten feil, og at kommunen slipper å bruke like mye tid på den generelle veiledningen de gjør ovenfor private utbyggere.
– Dermed vil kapasiteten til saksbehandlerne frigis slik at saksbehandlerne i større grad kan konsentrere seg om byggesøknadene. Språket i portalen er enkelt, slik at innbyggerne vil kunne stille med større forståelse og innsikt når de skal i møte med kommunen om utbygging, forteller Johansen.
Kan søke midler for å komme i gang
Drømmeplan har vært et pilotprosjekt i kommunene Fredrikstad, Åfjord, Hemsedal/Ål og Sandnes. Tilbakemeldingene har vært gode, og derfor legger nå departementet til rette for at flere kommuner skal kunne tilby en lignende tjeneste til sine innbyggere, slik som pilotkommunene utarbeidet.
– Hinnstein er en av seks kvalifiserte rådgivere, og den eneste nordnorske bedriften, som kommunene kan søke gratis rådgivning hos, som finansieres av Direktoratet for Byggkvalitet. For å hjelpe kommunene i gang med å opprette et slikt interaktivt kart, kan derfor vi bistå med gratis rådgivning og bistand ovenfor kommunene, forteller Hege Eliassen, ingeniør hos Hinnstein.
Prosjektet Drømmeplan er valgfritt for kommunene. Å bli med på prosjektet vil gi kommunen en unik mulighet til å frigi tiden som saksbehandlerne benytter på å gi samme informasjon til flere innbyggere. De velger selv hvor mye informasjon kartet skal inneholde.
– I portalen har brukeren tilgang på basisinformasjon om tomta, slik som byggegrense, hvilken høyde de har lov å bygge og hvor mye av tomta som er til disposisjon for nybygg. I tillegg kan kommunen velge å tilgjengeliggjøre annen relevant informasjon i portalen. Det kan være informasjon om kulturminner, hensynssoner eller faresoner som må hensyntas i forbindelse med bygging, forklarer Lisa-Marie Winther, ingeniør hos Hinnstein.
– Med andre ord er dette er veldig bra verktøy som nå kan bli tilgjengelig i din kommune. Tar kommunene denne muligheten til å bygge opp et slikt interaktivt kart, vil det bli enklere for både kommunens ansatte og innbyggerne i kommunen. Vi er stolte og begeistret over å ha fått denne muligheten til å kunne være med på å gjøre menneskers liv enklere. Som nettopp er det vi brenner for, avslutter Johansen.
Les mer: På denne linken kan du lese om kommunenes erfaring om Drømmeplan