– Det er flere eldre skolebygninger i Harstad, med eldre oppvarmingsanlegg som krever mye energi for å kunne varme opp byggene. For å få ned energibruket, men samtidig opprettholde et godt inneklima, ønsker kommunen å se på mer energeffektive oppvarmingsløsninger, sier Stian Rostadmo.
Ønsker bærekraftige løsninger
Harstad kommune tok kontakt med Hinnstein i månedsskiftet januar/februar og Stian ble inkludert i prosjektet. Kommunen hadde god dokumentasjon som Stian bruke som grunnlag. Men han har også vært på befaring på de tre skolene for å se hvilke løsninger som kan gi best effekt.
– Tradisjonelt blir eldre skolebygg varmet opp med oljebrenner, el-kjele og radiatorer i skolen. Å bruke olje til oppvarming er ikke bare en dyr løsning. Den er heller ikke særlig bærekraftig, sier han.
For bygg som eldre, kommunale skolebygg er det helt normalt at 80% av den totale energien bygget krevet, går til oppvarming.
– Men ved å fjerne oljebrenner og installere varmepumper som kobles på det eksisterende radiatoranlegget vil skolene kunne redusere energibehovet betraktelig. Skolene vil kunne redusere behovet fra mellom 40-60% av dagens oppvarmingsbehov. Det er et forsiktig anslag, og vil kunne bli høyere prosent ut fra hvilke varmepumper kommunen eventuelt velger, sier Stian.
Mange muligheter
Han forteller at varmepumpene i dag er blitt utrolig effektive. Og har man allerede vannbåren varme (enten i gulvet eller radiatorer) er det enkelt å koble varmepumpen til eksisterende anlegg og få god varme.
– Vannbåren varme kan enkelt kobles både til varmepumper som heter varmen fra uteluft, det kan kobles opp til fjernvarme, til solfangere eller elektrisitet. Og dermed kan man enkelt få en mer bærekraftig oppvarming i skolebygg enn eksisterende oljebrenner, sier han.
Som en del av prosjektet har også Stian og Hinnstein jobbet fram anbudspapirer for kommunen som nå har lyst ut prosjektet.
– Selv om dette er en liten jobb vi har gjort for kommunen, blir energiproblematikken og miljøaspektet veldig i fokus. Da blir det ekstra artig å se hvilke løsninger vi kan finne. Og ekstra artig er det når resultatet blir både energi- og økonomieffektive løsninger for kommunen, avslutter Stian Rostadmo.