Hva som skjer i radaranlegget på Himmeltind, er ikke kjent for allmennheten. Det som er allmenn kjent er at radaren på Himmeltinden er en del av NATOS radarkjede som strekker seg fra Finnmark til Tyrkia. Men det eksisterende radaranlegget begynner å nærme seg slutten av levetiden. For å fortsatt oppdage og avverge ulovlig inntrenging i nasjonalt luftrom, er det derfor viktig å få oppgradert radaranlegget. Den jobben er nå i gang på anlegget på Himmeltind.
En annen type HMS-jobbing
Som SHA-koordinator skal Christoffer Olsen sørge for koordinering av sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i prosjektet. Mens det er mye å ta høyde for på en vanlig byggeplass, er det ekstra hensyn som må ivaretas når anleggsområdet er på nærmere 1.000 meter over havet.
– Den største utfordringen er hvordan jobben skal gjennomføres når tilgjengeligheten er vanskelig og selve anleggsområdet er på toppen av et fjell med bratte skrenter på alle sider, sier Olsen og forteller at de kom tidlig i gang med planleggingen av sikkerhetstiltakene på prosjektet på Himmeltiden.
– Vi har hatt et godt samarbeid med Forsvarsbygg og med entreprenøren, Thore Magnussen & Sønn AS. De er flotte folk det er enkelt å samarbeide med. Vi startet med å revidere en SHA-plan og sørget for at denne var tilpasset prosjektet. I planen har vi tatt høyde både for risikoen som kan være på en anleggsplass, men også tatt høyde for å kunne forebygge uønskede hendelser på Himmeltinden. Eksempelvis sikring av utstyr for vær og vind. I tillegg er dette er forsvarsanlegg og forsvaret har egne hensyn og prosedyrer som også skal følges og ivaretas, sier Olsen.
Planlegging er stikkordet
På dette prosjektet er sikkerhet og god planlegging avgjørende for å få den framdriften som er ønskelig.
– Alt utstyr og maskiner måtte fraktes opp med helikopterløft. Det var tiltenkt å bruke en uke på det. Men i Lofoten er det ofte tåke, og det var det også den uka som løftene skulle gjøres. Uansett hvor godt man planlegger, kan vi ikke planlegge for vær og vind. Og sikkerhet trumfer planlagt framdrift, sier han og forklarer at med slike utfordringer kan prosjektet på Himmeltinden ta lengre tid enn det vi ville gjort i lavlandet.
Prosjektet startet i august og var ferdig i månedsskiftet oktober/november.
– Som SHA-koordinator har jeg i tillegg til å revidere SHA-planen, vært på befaring ved oppstart. gjennomført vernerunder og fulgt opp partenes interesser i prosjektet. Og det er gledelig at alle involverte parter har tatt sikkerhet alvorlig. Vi har ikke hatt noen større uønskede hendelser og prosjektet er gjennomført med sikkerheten godt ivaretatt.
– For oss i Hinnstein har også dette vært et artig prosjekt å være med på. Det er tross alt ikke hver dag kontoret er på toppen av Himmeltind, sier Olsen.
Nye radaranlegg styrker Norges forsvarsevne
– Forsvarsbygg har fått i oppdrag å bygge nye og oppgradere eksisterende radaranlegg over hele landet, etter at Stortinget vedtok at dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi for å møte fremtidens utfordringer. Forsvarsmateriell er ansvarlig for teknologianskaffelsen, og Luftforsvaret er bruker av radaranleggene. De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord, forteller Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg.