Alle områder hvor det samles mange mennesker er det ulike brannkrav. Når Verftet pub og bar i Harstad har gjort en jobb for å kunne øke kapasiteten på utestedet, må de derfor også passe på at rømningsveiene er dimensjonert for den nye kapasiteten på utestedet.
Så problemet og fant en løsning
Sivilingeniør Olav E. Hatling på Hinnstein tok utgangspunkt i hvor mye utestedet ønsket å øke kapasiteten og gjorde beregninger deretter. Verftet bar og pub ligger i annen etasje, derfor hadde de nå behov for en godkjent branntrapp ned til fortau.
– I utgangspunktet er dette et enkelt prosjekt, for reglene er tydelige. Branntrappen må være 1 cm brede pr person som kan oppholde seg i rommet. Er det makskapasiteten 150 personer, må branntrappen også være 1.50 m bred, sier Hatling.
Hatling har laget et brannotat, hvor han forklarer problemet ut fra utestedets innspill. Deretter har han laget et forslag på den beste løsningen og overlevert dette til byggherren.
– Utfordringen her var hvor trappen skulle plasseres. Byggherren ønsket at trappen skulle være i tråd med lovverket, men samtidig måtte vi ta høyde for at trappen ikke skulle ta opp for mye plass på fortauet. For å unngå å plassere opp en tett flammeskjerm, som ville hindre siktforholdene for besøkende på omliggende restauranter, måtte vi plassere branntrappen minimum 5 meter fra veggen, sier han og forteller at Hinnstein har prøve å ivareta den utvendige estetikken så langt det lar seg gjøre.
For besøkende på Verftet bar og pub skal det ikke være tvil om at branntrappen er en rømningsvei.
– Å tenke sikkerhet, som Verftet pub og bar, har gjort her er et utrolig godt initiativ. Skulle noe skje, skal det være åpenbart hvor rømningsveiene er og at de er godt nok dimensjonert for alle som er på stedet, sier Hatling.
Innvilget søknad
Ingvild Myrvang Westvig er intern prosjektleder på prosjektet og står som ansvarlig søker.
– Vi har levert over brann-notatet til byggherre. Byggherre har også gjort en god jobb med å ivareta kommunikasjonen med Statens vegvesen. Som ansvarlig søker er det vi som holder tråden mot kommunen gjennom hele prosessen, og vi er fornøyde med at vi endelig har fått innvilget søknaden og at byggeprosjektet kan starte opp, forklarer Westvig.