Vi snakker om indrefileten av indrefileten. Prosjekteringen av Storgata er ikke bare et prestisjeprosjekt i Tromsø, men i hele Nord-Norge. Det gjenspeiles i bredden av interesserte tilbydere, sier en stolt prosjektleder hos Hinnstein, Kenneth Dallager.
Vant på kompetanse
– En skikkelig fjær i hatten for oss, og et bevis på at vi sammen innehar fjellstø kompetanse som er i stand til å konkurrere med hvem som helst, påpeker Dallager.
Han forteller at tildelingskriteriene i konkurransen var vektet med 70 prosent på kompetanse og 30 prosent på pris.
– I min karriere har jeg aldri opplevd høyere vekting av kompetanse i et anbud. Det gjør det definitivt enda mer stas å vinne mot regionale og nasjonale tilbydere som har mye større ressursbaser å ta av, konkluderer Dallager.
Sammen med VERTE landskap-arkitektur i Alta og Lo:Le i Tromsø er han og en rekke Hinnstein-kolleger godt i gang med prosjekteringen av den nye gågata i Nordens Paris.
Regnbed og vannbåren snøsmelting
Arbeidet er omfattende, og den 350 meter lange Storgata skal graves opp fra husvegg til husvegg, for så å bygges opp igjen. Ved siden av vanlige fokusområder som vann- og elektrotekniske installasjoner, nye møbleringssoner og grønne lunger, skal det også etableres egne regnbed og et vannbårent snøsmeltningsanlegg for hele gateoverflaten på 5500 kvadratmeter.
– Regnbed er grønne bed og soner som regnvannet sendes inn i. Prosjekteringen av regnbedene er på mange måter nybrottsarbeid da det finnes lite data og erfaringsgrunnlag fra slike installasjoner i arktiske strøk, forteller Dallager.
Han opplever det som en ære å få lov å være med å forme et av fremtidens viktigste byrom i landsdelens største by. Ikke minst er det svært utviklende og lærerikt med alle hensyn som skal tas både under og etter selve anleggsfasen.
– Vårt ansvar er å sammen sørge for at samspillet mellom ulike interesser og funksjoner blir optimalisert, slik at gågata blir en plass det er godt å oppholde seg i og attraktivt å være i, beskriver Dallager.
Bedre løsninger
Prosjektlederen hos Tromsø kommune, Alexandra Dons, er glad for at trekløveret vant frem, og hun mener det er en fordel at det er bedrifter fra landsdelen som har fått prosjekteringsansvaret.
– Nordnorske aktører kjenner landsdelen og utfordringen vi har i forhold til vær og klima. Når kommunen velger å investere i en utbedring av paradegaten vår har vi et mål om at resultatet skal være så bra at både innbyggere, besøkende og fagfolk er stolte av å vise gata frem og benytter seg mer av den. Det er i tiden å gjøre offentlige rom mer grønn og attraktiv for innbyggere og da må gata være tilgjengelig for både unge og eldre, sommer og vinter, og sistnevnte gir oss noen tekniske utfordringer med tanke på at snøen laver ned 9 måneder av året… Heldigvis opplever også vi at vi kommer mye bedre ut med løsningene når tre høykompetente spesialister, med til sammen lang erfaring fra lignende prosjekter i landsdelen, går sammen om å løse oppdragene gjennom å fokusere på hver sine fagområder, proklamerer Dons.
Et prosjekt vi blir å huske
Når Hinnstein leverer fra seg de endelige prosjekteringsdokumentene har alle fagene deres vært involvert i arbeidet.
– Selv om vi i Hinnstein har erfaring fra flere lignende prosjekt de siste årene, er det lite som kan trumfe dette når det gjelder byrom i nord. Gågata i Tromsø er et prosjekt mange av oss kommer til å huske hele karrieren, avslutter Dallager.