– Vi er knutepunktet mellom byggherren og entreprenørene. Vi sørger for å koordinere arbeidet med de ulike entreprenørene på prosjektet. Vi håndterer endringer i prosjektet, budsjett og tidsplaner. Vi følger opp at prosjektet går etter planen innenfor de rammebetingelsene som er satt, forteller Andreas Glad, avdelingsleder og sivilingeniør i Hinnstein. Foruten han selv, består teamet til Glad av Ole-Marius Rostad, Rune Berntsen, Rudi Thomassen og Olav Frantzen.
Glad i mennesker
For å være en god prosjekt- eller byggeleder må man blant annet være tydelig i kommunikasjonen, klare å holde hodet kaldt i pressede situasjoner og være veldig strukturert.
– Også bør du være veldig glad i mennesker. For i jobben vår forholder vi oss til mange ulike personer gjennom en arbeidsdag. Vi møter stadig nye mennesker på prosjekt, mennesker med nye måter å tenke på og vi møter på mennesker med ulike forventninger, forteller Glad.
Hinnstein kan bistå med både prosjektledelse og byggeledelse i ulike prosjekter. Mens en prosjektleder ofte styrer prosjektet i større grad fra kontoret, er en byggeleder i større grad ute på anlegget og sørger for at arbeidet på byggeplassen er velkoordinert og at sikkerheten blir ivaretatt. For Rune Berntsen og Rudi Thomassen er det å være på anlegget, en åpenbar fordel som passer dem utmerket.
– Som byggeleder koordinerer vi prosjektet på anlegget. Dagene er veldig varierte, og det skjer hele tiden mye som vi håndterer der og da. Vi er der det skjer, sier Berntsen.
– Uansett om det er et drivhus eller en domkirke som skal bygges, så er det noe spesielt når vi kan sammenlikne tegningene vi har i hånda med det som bygges foran øynene dine, forteller Berntsen.
Kan bistå med det meste
Det er nemlig ikke bare prosjekt- og byggeledelse teamet i Hinnstein kan tilby.
– Vi kan blant annet være byggherreombud, gjennomføre kostnadsoverslag, mulighetsstudier, bistå med innkjøp eller offentlige anskaffelser eller gjennomføre usikkerhetsanalyser, forteller Glad.
Dermed kan teamet bistå enten på deler eller gjennom hele prosjektet til kunden.
– Eksempelvis kan vi bistå med å gjennomføre usikkerhetsanalyser. Vi avdekker og definerer usikkerheter i et prosjekt, slik at kunden kan ta høyde for dette allerede før prosjektstart. En usikkerhet kan for eksempel være at det er lang ventetid på å få levert en vare. Dermed kan byggherren forvente at tidsplanen vil kunne bli forskjøvet og kostnadene kan øke på bakgrunn av dette, sier Glad og forteller at det er mange prosjekter hvor det kan være gunstig å gjennomføre en slik analyse.
Prosjekt- og byggelederne forteller at det å ha denne jobben er noe helt for seg selv.
– Ingen dager er like. Som prosjektleder er du ofte en av de første personene inn i et prosjekt. Vi er involvert på hele prosjektreisen. Fra byggestart til -slutt. Vi sørger for at etterarbeidet er oppgjort riktig og er derfor en av de siste personene ut av prosjektet. Å få være med på hele reisen er utrolig morsomt, avslutter prosjektlederne.