Det nye høydebassenget vil inneholde 565.000 liter med vann. Det skal forsyne dagens innbyggere i Sørvika og omegn, men er også være tilrettelagt for en framtidig utvikling av Sørbygdene.
– Når vi planlegger høydebasseng, tar vi utgangspunkt i hvordan området er i dag og fremtidig boligutvikling. Som regel når vi prosjekter vann og avløp, prøver vi å se inn i glasskula og planlegger for 100 år fram i tiden, forklarer sivilingeniør Jon Bolstad i Hinnstein.
Dermed blir blant annet antall personer som bor i området, antall næringsbygg, skoler, barnehage, sykehjem, gårder med husdyr talt opp og blir med som en del av regnestykket. Eksisterende areal- og reguleringsplan og hvordan det kan tenkes at utviklingen av området blir i framtiden er også inkludert. Det skal være nok vann til alle – både to og firbente i dag og i framtiden.
God kontroll på høydebassengene
Til nå har innbyggerne i Sørvika fått vann fra Blomjoten. Når det nå kommer på plass et eget vannbasseng i Sørvika, vil lagringen av vannet for Sørvika og områdene sørover være her. Høydebassenget er et gjennomstrømsningsbasseng, som betyr at ventilene til bassenget åpnes på et gitt tidspunkt og fyller opp bassenget med vann. Når det er fullt, stenges ventilene og forbruk gjennom dagen gjør at det tappes naturlig ned.
– Denne typen drift av bassenget sørger for at vannet blir byttet ut i større grad enn om det var kontinuerlig tilførsel av vann. Blir ikke vannet skiftet ut ordentlig, vil det kunne gi dårlig vannkvalitet. Det er noe vi vil unngå, sier Bolstad.
Han forklarer at driftsansvarlige på høydebassenget har rutiner for å sørge for god vannkvalitet. Jevnlig blir bassengene tappet ned og rengjort, før de igjen fylles opp igjen. Det tas også vannprøver i høydebassengene for å påvise at vannkvaliteten er slik den skal være.
Moderne drift av høydebassenget
Bolstad forteller at det er flere fordeler med eget høydebasseng for innbyggerne i Sørvika.
– Variasjonene i vannforbruket i løpet av et døgn blir utjevnet med bassenget, og bassenget bidrar til å holde et stabilt vanntrykk i området. Skulle det bli feil på vannforsyningsledningen og at f.eks reparasjoner må gjøres, vil det til enhver tid være vannreserver nok til å deke et normalt forbruk av vann. I Norge er det vanlig at en sikkerhetsreserve dekker 7 – 48 timers forbruk. Dette fører til økt trygghet både for innbyggerne, men også for de som skal drifte anlegget, sier Bolstad.
– I tillegg er det til enhver tid tilgjengelig vann for brannvesenet dersom det skulle oppstå en brann, sier han.
Et vannforsyningssystem, der også høydebasseng inngår, er et ganske komplekst system med mye automatikk. Bolstad har derfor fått med seg Gøran Heide i Hinnstein for å planlegge funksjon og styring av høydebassenget som en del av SD-anlegget. De har gått gjennom en rekke ulike scenarier og planlagt hvordan anlegget skal fungere dersom de ulike scenarioene oppstår.
– Ved å sette opp disse scenarioene kan vi også oppdage svakheter i systemet og fikse det før anlegget er i drift. Målet med å gjøre denne jobben er at anlegget skal fungere så bra at dersom noe skjer, så har driftsansvarlige til enhver tid full oversikt og kontroll, avslutter han.
Høydebassenget skal etter planen være klar til å settes i drift i løpet av vinter/vår 2024.