Med dagens løsning senkes vannkapasiteten på Nordsida til fordel for å fylle opp høydebassenget i Kasfjord.
– At vannkapasiteten reduseres på et område for å fylle opp et vannbasseng i et annet område, er ikke uvanlig. Men ved å bygge et eget høydebasseng på Bergseng, vil vannkapasiteten være stabil gjennom hele døgnet. Det er også en ekstra trygghet, dersom det eksempelvis skulle brenne i området, forteller Kenneth Dallager, teknisk leder og ingeniør på Hinnstein.
Forsyningsområdet for høydebassenget på Bergseng vil dekke området Kilhus, Ervika, Møkkeland, Kasfjord, Røkenes og Stornes. Nedre Bergseng og Åsegarden er ikke en del av forsyningsområdet til det nye høydebassenget.
En del av et større prosjekt
Harstad kommune har allerede gjennomført noen prosjekter med å oppgradere vann- og avløp, samt samferdsel på nordsiden. Prosjektet som starter opp i 2024 er todelt. Det omhandler både nødvendig infrastruktur opp mot nye Bergseng skole og generell oppgradering av vann og avløp for området. Her vil Hinnstein levere flere tjenester inn i prosjektet, som prosjektleder, prosjektering av både vann og avløp, elektro og areal- og samferdsel. I tillegg står også Hinnstein som ansvarlig søker i prosjektet.
– Når det kommer til oppgradering av VA-systemet og høydebassenget er dette en del av den generelle oppgraderingen i området. Dette er et nødvendig arbeid som gjøres da mange av rørene i området er både gamle og underdimensjonerte. Ikke minst vil etablering av et nytt høydebasseng sikre en stabil vanntilførsel, samt være en ekstra sikkerhet i tilfelle brann, forteller Arne Harald Karlsen.
Området hvor rørene oppgraderes er omfattende. Fra krysset Stalheimveien og Bergsbakken vil rørene byttes ut fram til Kilhusveien og opp til Åslia. I tillegg etableres bla. vannledninger som består av fylle- og tappeledninger opp til det nye høydebassenget.
– Totalt er det snakk om ca. 1750 meter trasé, i tillegg til stikkledninger til rundt 60 boliger og sluker. Det vil også komme på plass 21 kumgrupper som hver inneholder kummer for vann, spillvann og overvann. I tillegg vil det tilrettelegges for annen type infrastruktur i traseene, eksempelvis fiber-kabler, forklarer Karlsen.
Tryggere skolevei på Bergseng
Som en del av ny infrastruktur til den nye barneskolen, skal det også tilrettelegges for myke trafikanter gjennom å sørge for at det er fortau gjennom hele Stalheimveien.
– I denne delen av prosjektet er det snakk om rundt 650 meter med oppgradering av vei og etablering av fortau. Enkelte områder er veien allerede smal. Vi ser derfor på hvilke løsninger vi kan gjøre som har minst innvirkning til de som bor i området, forteller Dallager.
For å begrense inngrep på boligtomtene langs veien ser ingeniørene på muligheten for optimalisering av vegbredder og sideforskyvning av veganlegget. Dette vil også kunne medføre redusert forbruk av vegbyggingsmaterialer og redusert behov for graving og transport som gir en potensiell miljøgevinst.
– Det er ikke sikkert det lar seg gjøre. Men målet vårt er at prosjektet på minst mulig måte skal være inngripende for de som bor på strekningene det gjelder, sier Dallager.
I prosjektet er det Lisa-Marie Winther som er ansvarlig søker, og har et administrativt ansvar for å koordinere prosjektet. En av oppgavene som ansvarlig søker har er å varsle naboene om det planlagte tiltaket, og være mottaker av og videreformidle eventuelle merknader de berørte naboene skulle ha.
– Vi har reguleringsplanen å forholde oss til. Men med mulighet til grunnerverv, dersom det er behov for mer areal i prosjektet, sier Winther.
Dette er to store delprosjekter som etter planen har oppstart til sommeren.
Når prosjektet er ferdigstilt vil innbyggerne på Bergseng få en oppgradert og tryggere vei og med for myke trafikanter. Like viktig er det at bydelen får jevnere vanntilførsel og -tilgang gjennom hele døgnet, avslutter prosjektleder Christoffer Olsen.