– Vi er spent på hvordan den nye Generalhagen blir tatt imot når den åpner. Generalhagen er et viktig signalprosjekt for Harstad, og viktig del av å skape en mer levende og inkluderende by. Generalhagen har et uutnyttet potensial som møteplass og byrom, og målet er at parken skal kunne brukes mer målrettet, oftere og være en arena for aktiviteter for alle hele året. Vi håper parken blir en naturlig møteplass, der kollegaer kan dele lunsjen sin, nyte en god bok eller podkast, se barn leke i parken til arrangement av større karakter. Det legges opp til at parken og folkescenen vil kunne tilby et utvidet bruk, forteller Eli-Jeanette Olsen, fagkoordinator park og idrett i Harstad kommune.
Ivaretar historien
Den oppgraderte Generalhagen er delt inn i tre soner; lekeplass, scene med publikumsområde og areal for aktiviteter og et mer historisk område hvor den ærverdige paviljongen er flyttet tilbake til opprinnelig plass. Paviljongen ble reist for innsamlede midler i 1913 og siden har den blitt flyttet hele 4 ganger. Den er en viktig del av Harstads byhistorie og må tas vare på som et historisk element uavhengig av fremtidig bruk.
– Når vi holdt på med gravearbeid, kom vi plutselig over en mur som ikke var på noen av tegningene våre. Det kunne minne om en gammel fjøsmur, og derfor måtte vi få sjekket opp i dette før vi kunne fortsette. Etter god hjelp fra Sør-Troms Museum, fant vi imidlertid ut av dette var rester av det gamle plaskebassenget som den gang da var i Generalhagen, forteller Rune Berntsen, Hinnsteins byggeleder på prosjektet.
Selv om restene av det gamle plaskebassenget ikke blir en del av den nye Generalhagen, er det andre elementer som kommer tilbake igjen. Steinen som legges, er gjenbruk av steinen som tidligere lå på torget. I tillegg blir det også fontene i parken igjen, slik det ble etablert under forrige oppgradering på 80-tallet.
– Nye Generalhagen både ivaretar den gamle historien, men tilrettelegger også for ny historie, sier Rune Berntsen.
Går etter planen
Det er Harstadbygg som er generalentreprenør på prosjektet med nye Generalhagen og med seg har dem flere underleverandører som leverer tjenester til prosjektet. Asplan Viak har prosjektert parken.
– Vi har klart å holde god fremdrift på prosjektet gjennom høsten og vinteren så langt. Vi holder fremdriftsplanen. Samtidig er det veldig motiverende for alle i prosjektet å være med på å skape gode byrom, forteller prosjektleder Raymond Berntsen og anleggsleder Daniel Fallmyr Jensen.
De to forteller om et svært godt samarbeid mellom alle aktørene som er involvert i prosjektet.
– Vi har et veldig bra samarbeid og god kommunikasjon. Når det dukker opp noe, blir det gjort kjappe avgjørelser. Det betyr at vi klarer å holde momentet i prosjektet oppe. Det største hinderet vårt til nå i prosjektet er været. Det har ikke vært på vår side de siste ukene, forteller Raymond Berntsen.
Daniel og Raymond har også merket at mange er nysgjerrige på framdriften i Generalhagen.
– Det er mange som kikker og peker når de går eller kjører forbi. Slik det ser ut nå, ser det veldig stort og massivt ut. Men når vi får alt på plass, vil scenen følge terrenget på en mye bedre måte, forteller Raymond Berntsen.
Nye Generalhagen blir klar for åpning mot sommeren. Prosjektgruppen har en klar åpningsdato de jobber mot, men nok en gang har været siste og avgjørende stemme for når nye Generalhagen kan åpne.
– Noe av det siste vi skal gjøre, er beplantning i parken. Villniss og trær som hadde råtedannelse er fjernet og skal erstattes med annen beplantning. Men før vi kan sende inn anleggsgartnerne, må snøen ha smeltet og sommeren være i solid anmarsj, sier Raymond Berntsen.
Helt unik park
Harstadværingene kan med andre ord glede seg til nye Generalhagen åpner.
– Dette blir indrefileten i Harstad sentrum, lover Rune Berntsen.
Lyd og lys til scenen er fastmontert. Dermed kan de som leier scenen for arrangementer enkelt koble seg opp på anlegget. Parken blir mer tilgjengelig for alle, og det legges også opp til gratis Wifi i parken og selvsagt offentlige toaletter.
– Generalhagen er en del av den historisk satsning på sentrum. Den kommer til å bli et helt unikt landemerke. I nasjonal sammenheng er vi ikke bekjent av tilsvarende scenebygg som kan matche ambisjonene kommunen har lagt opp til, forteller Eli-Jeanette Olsen.