– Det blåste kraftig, men med truger og staver unngikk vi å bli tatt av vinden på glattisen. For oss var det viktigste at vi fikk sett området ordentlig før vi går videre i prosessen, forteller Kenneth Dallager, avdelingsleder og ingeniør i Hinnstein.
En god start
Skytemiljøet i Tromsø har ønsket seg et mer egnet område hvor de kan ha skytetrening. Det kan ofte være en utfordring å finne et område som egner seg som skytefelt, fordi det ofte er ulike grupper som har ulike interesser i de samme områdene.
– Nå har Tromsø kommune sett på å utvide den eksisterende skytebanen i Kjoselvdalen, som mulig kan egne seg som skytefelt. Derfor var vi i Hinnstein, som har rammeavtale på reguleringsplaner i Tromsø kommune, sammen med representanter fra prosjektledelse og saksbehandler på befaring på området, forklarer Dallager.
En åpen dialog om området
Å gjennomføre en god befaring setter også standarden for prosessen videre. For dette er bare starten av løpet som kan føre til ny skytebane.
– Videre skal vi ha oppstartsmøte med planmyndighetene for blant annet sette rammer og betingelser, før vi går videre til planoppstart. Her inviterer vi til åpent møte, hvor vi tar imot innspill fra brukergrupper. Alle som har en interesse få lov til å uttale seg om sine interesser i området. Vi blir også å ha møter med brukergrupper, før reguleringsplanen er på plass, sier Dallager.
Han forteller at flere misforstår hva en reguleringsplan er. Det er nemlig ikke slik at en reguleringsplan forteller hvordan et område blir seende ut. Men en reguleringsplan forteller hvordan et bestemt areal kan utbygges – både med bygg og eventuelt annet som kan være tiltenkt på området. Hvem som skal eie eller drifte på området, vil avgjøres i senere prosesser.
Spennende møter
Dallager vet at prosesser med skytefelt ofte kan skape en del debatter i samfunnet. Og i dette tilfellet tror Dallager det kan være spesielt positivt at Hinnstein er et harstadfirma.
– Vi kjenner ikke historien like godt og derfor er det enklere for oss å kun se saken og være helt upartisk når vi utformer reguleringsplanen.
Selv ser han likevel fram til å jobbe med brukergruppene.
– Det er viktig å ha en medvirkeprosess. Det er også spennende å komme tettere innpå de ulike brukergruppene. Vi lover at alle kommer til å bli hørt. Men det er en forskjell mellom å få bli hørt og å bli hensyntatt i en prosess. Vi skal gjøre en så god prosess som mulig. Vi skal spille med åpne kort og ha en god og åpne kommunikasjon. Målet er at når reguleringsplanen er klar, vil alle være litt mer trygge på prosessen som er gjort og hva som kan komme i framtiden på området, sier Dallager.
Kornelia Farnes er rådgiver for eiendomsutvikling i Tromsø kommune, og er glad for å ha Hinnstein med i denne prosessen.
– Utvidelse av skytebanen i Kjoselvdalen er en sak som engasjerer mange. Vi er derfor glade for at Hinnstein, som er et Harstadfirma, har oppdraget med denne reguleringsplanprosessen. I tillegg til å se på saken med nye øyne, har de lang erfaring med reguleringsarbeid, og utviser stor faglig dyktighet. Tromsø kommune ser frem til et godt samarbeid, avslutter Farnes.