– Når vi vet at det er mange unge som sliter med å komme seg ut i samfunnet igjen etter pandemien, synes vi i Hinnstein det var en god anledning til å hive oss på sykkelsetet og samle inn penger til et veldig godt formål, forklarer Ole-Marius Rostad.
Se bildekarusell nederst i saken
En nervøs rytter
04.44 lørdag morgen gikk startskuddet for gruppen Ole-Marius var med i. Totalt var de 8 stykker, 3 fra Østbø og fem syklister fra ulike samarbeidsbedrifter. Totalt var det 13.041 personer som møtte til start. Fra fredagskveld kl 19.30 startet den første puljen. Etter det startet en ny pulje annen hvert minutt.
– Som småbarnsfar er det begrenset hvor mye tid man klarer å klemme inn i hverdagen til egentrening. Men noen timer på spinningssykkel, noe jogging og noen skiturer gjennom det siste året, tror jeg var avgjørende for meg, sier han.
Før rittet var 60 km den lengste, sammenhengende sykkelturen Rostad hadde gjennomført. En femtedel av lengden på helgas ritt.
– Turen fra Motala til Jönköping gikk overraskende greit. Vi hadde medvind og god flyt i gruppa. Men motvind, tunge bakker og en kropp som på ingen måte er vant til en så stor belastning, var motivasjonen min også sviktende underveis. Men god tilrettelegging gjorde det mulig å fullføre, sier Rostad.
Det var depoter med jevne mellomrom i hele ruten. Her kunne rytterne få påfyll på energilagrene, en mulighet til å strekke på beina og leger og massører var også på plass for å sjekke vonde kropper. Og i Hjo var det et lengre stopp hvor rytterne kunne slappe av med varm lasagne.
– Selv om vi stoppet på hvert depot, var det tungt å sykle så langt. Men vi beit tennene sammen og tråkket videre. Da jeg innså at det bare var 3 mil igjen, fikk jeg enormt med motivasjon. Da var det jo snakk om bare en tur rundt Gimsøya, og den distansen har jeg jo syklet mange ganger. I tillegg fikk vi medvind igjen, og plutselig var vi i mål, sier Rostad.
Inkludert pauser var gruppen i mål etter 13 timer og 12 minutter, hvor av 10 timer og 47 minutter var den aktive sykkeltiden. Av de 13.041 rytterne som startet, var det bare 541 personer som måtte bryte rittet.
– Det er morsomt å ha vært med på. Og dukker det opp en ny mulighet til å kunne gjøre noe som dette for et godt formål, synes jeg det er en fin måte å kunne bidra på, sier Rostad.
Samlet inn 165.000 kroner
Det er første gang Østbø inviter samarbeidspartnere til å sykle for en god sak. De er derfor svært stolte og takknemlige for alle bidragsytere. Til sammen klarte de nemlig å samle inn 165.000 kroner. Dette er penger som går uavkortet til Mental Helse Ungdom. Det skriver Østbø på egen nettside.
– Det er helt rått at Østbø har klart å samle inn så mye penger. Både engasjementet og støtten betyr mye for oss i Mental Helse Ungdom. Vi er helt avhengig av gaver for å kunne drifte alle tilbudene våre, og for 165.000 kroner får vi hjulpet mange. Vi er veldig takknemlige, forteller Line Toft Haaland, leder innsamling og marked i Mental Helse Ungdom.