– Kort oppsummert er vi nå i ferd med å prosjektere et topp moderne og helautomatisk sprinkelanlegg som skal verne og sikre det massive og storslåtte byggverket mot brann, sier prosjektleder Rune Engebø.
Graver, tufter og rester etter 2. verdenskrig
Det har vært et arbeid som har inneholdt utfordringer litt utenom det vanlige.
– For det første handler det om et sjeldent gammelt bygg hvor vi ikke nødvendigvis kan installere rør og opphengsystem akkurat der vi ønsker. Mye av arbeidet foregår dessuten på utsiden av kirken hvor vi er avhengig av å grave rør ned i bakken. Det er ikke bare enkelt når vi befinner oss på historisk kirkegrunn med graver og tufter på alle kanter, beskriver prosjektlederen.
Et av hindrene på utsiden er en diger betongkloss og vitner om noen skremmende giganter fra 2. verdenskrig.
– Betongkonstruksjonen ble bygget for å ta i land Adolfkanonene som skulle plasseres på Trondenes fort for å være en del av Hitlers Atlanterhavsvoll. Betongklumpen er så stor at vi må prosjektere de utvendige rørene rundt denne, forteller Engebø.
Forsvarshemmeligheter
Også Forsvarets tilstedeværelse på Trondenes må hensynstas i arbeidet med spinkelanlegget.
– Når det gjelder Forsvarets installasjoner og infrastruktur vet vi ikke helt hva vi må se opp for, vi vet bare at det er «hemmelige» kabler i bakken et eller annet sted, som vi må unngå.
Det er ingen overdrivelse å si at det ligger flere hensyn i grunnen rundt Trondenes kirke enn det vi er vant til å måtte forholde oss til, forklarer Engebø med glimt i øyet.
Han forteller at både VA-avdelingen og folk med elektrokompetanse har vært involvert i prosjekteringsarbeidet som er planlagt overlevert i månedsskiftet mars–april.
Digital tvilling effektiviserer prosjektet
For å gjøre arbeidet enklere for seg selv har ingeniørene i Hinnstein også utført en 3D-skanning med tilhørende 360-fotografering av hele kirkebygget, fra kjeller til loft. Selv krypten med delvis åpne graver er avfotografert i alle retninger.
– Dette fantastiske arbeidsverktøyet gir oss sylskarpe bilder i 4K som gjør at vi kan målsette og prosjektere uten å hele tiden måtte dra til kirken for å kontrollere. Bildene er så skarpe og detaljerte at vi kan lese av tall og informasjonen selv på en liten sikring, sier Tommy Benjaminsen som har hatt ansvaret for skanningen.
Den digitale tvillingen av kirkebygget har også stor verdi for Harstad kirkelige fellesråd i ettertid.
– Modellen er fullt ut navigerbar og vi vil i all ettertid kunne bruke den til å undersøke alle kriker og kroker av kirkebygget. På mange måter kan vi si at kirken nå er tatt vare på også digitalt, beskriver Tommy Benjaminsen.
Skal tenke nytt
Dette er det andre prosjektet han og resten av Hinnstein-teamet benytter denne skanningen på. Det ligger i ryggraden vår at vi skal være innovative for å skape utvikling og forbedring.
– Teknologien er i den spede begynnelse, og vi har som mantra at vi skal tørre å prøve nye verktøy og metoder for å utvikle og effektivisere faget og arbeidet vårt, forteller Benjaminsen.
Han er stolt over å få lov til å bidra til å ta vare på et ikonisk kirkebygg som betyr så mye for så mange i hele harstadregionen.