Tenk deg at du en gang i fremtiden kan ta 3D-modellen av huset du ønsker å bygge, legge den rett inn i et allment tilgjengelig 3D-kart av tomta du ønsker å bygge på, og få umiddelbart svar på om dette er en byggesak som vil bli godkjent.
– Det kan fort bli realiteten når neste generasjons planstandard er ferdigutviklet, sier Stian.
1 av 5 i landet
– Hinnstein er en av fem aktører i landet som har fått muligheten til å være med å påvirke fremtidens standard for reguleringsplaner, et prosjekt i regi av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, informerer Stian videre.
Sammen med de andre prosjektdeltakerne har han blant annet gjennomført en prøvekonvertering av en ferdigstilt reguleringsplan i dagens standard, over til morgendagens format.
– Underveis og etter prosessen fikk vi komme med innspill og synspunkter på ting som kunne forbedres. Det er lett å se for seg at et slikt fremtidig verktøy vil gjøre data mer tilgjengelig og selve byggesaken mye mer effektiv og kostnadsbesparende, konkluderer Stian.
Bedre for alle
En reguleringsplan har til hensikt å visualisere arealbruk og bebyggelse i et konkret område. Som regel gjelder hver enkelt plan for et stort område hvor det er vanskelig å finne detaljer på enkelttomter. Målet med den nye standarden er å gi bedre innsikt og forståelse av volum, omfang og konsekvenser av foreslåtte tiltak, både i området sett under ett, men spesielt på hver enkelt tomt.
– I det nye systemet vil vi med enkle klikk kunne sortere ut de nøyaktige bestemmelsene for området så vel som enkelttomter, utdyper Stian.
Han er sikker på at en digital modell i 3D vil gi et mye bedre bilde på konsekvensene som reguleringsplanen legger til rette for, spesielt med tanke på hvilke volumer det legges opp til ved maksimal utnyttelse.
– En slik visualisering har stor verdi for både utbyggere, saksbehandlere, politikere og befolkningen og vil legge til rette for bedre forståelse mellom alle parter. Den kan for eksempel kunne bidra til at alle i et område får best mulig utsikt, mest mulig sol eller får lengst mulig avstand til nabohuset, beskriver Stian.
Heldigitale byggevedtak
Veien frem dit handler om å koordinere og koble digitale plankart med gjeldende planbestemmelser, for så å komme opp med gode visualiseringsverktøy som kan tegne ut 3D-moduler.
– Det er ikke utenkelig at det i fremtiden vil være mulig å gjennomføre heldigitale byggevedtak og byggesaksprosesser uten at rådgivere fra kommunen er direkte involverte, mener sivilingeniøren.
Innovativ og nysgjerrig
Det var en selvfølge for Stian og Hinnstein å være med å bidra i dette arbeidet da de fikk muligheten.
– Hinnstein er, og skal alltid være, innovativ og nysgjerrig på ny teknologi og fremtidens løsninger. Derfor var det utrolig stas at vi som eneste fra nord fikk muligheten til å bruke fagkunnskapen vi har i dag til å være med å forme morgendagens bransjestandard, avslutter Stian.