– Alt handler om de rette lystekniske egenskapene på de rette plassene. Det er stor forskjell i lyssettingen i et parkeringshus versus et kunstgalleri, forklarer elektroingeniør Terje Seljestuen.
Han er en av Hinnsteins faste lysprosjektører, og har, i likhet med resten av «lysteamet», ingeniørkompetanse i bunn og fylt på med relevante kurs knyttet til belysningsplanlegging.
Mye spiller inn
Han forteller at det er mange faktorer som må tas med i betraktning når man prosjekterer og planlegger det totale lysbildet.
– Om vi tar et kunstgalleri som eksempel, er det først og fremst viktig å forstå hvilke soner som skal lyses opp. Dernest handler det om fargegjengivelser, lystemperaturer, lysstyrke og det faktum at noen typer lys faktisk ødelegger malerier og bilder, beskriver Seljestuen.
– I tillegg til å fylle funksjonen og møte behovene, kan lyssettingen i noen tilfeller også være en del av det arkitektoniske uttrykket, legger han til.
Oppdragene Seljestuen utfører starter alltid med lysberegninger utfra gitte metoder og standarder. Deretter handler det om å finne optimal plassering for de ulike lyskildene, etablere hensiktsmessige styringssystemer og til slutt prosjektere elektriske installasjoner for å få fram strøm der det trengs.
I dag handler alt om LED-lys
– LED-belysning har på mange måter revolusjonert lysbransjen. Ikke bare får vi LED i alle tenkelige utførelser, men de er også et langt mer miljøvennlig alternativ enn sine forgjengere. Grunnen til det er at de bruker mye mindre energi. Det vil i neste rekke gi store besparelser for eierne, forklarer Seljestuen.
Terje tar mer enn gjerne en opplysende prat med interesserte som ønsker at belysningsplanen deres skal skape god funksjon og estetikk med miljø i fokus.