– VVS står for varme-, ventilasjon og sanitærteknikk. Kort oppsummert jobber vi med inneklima og energieffektivisering. Vi finner de beste løsningene ut fra behovet til kundene våre, forteller avdelingsleder og sivilingeniør for VVS-teamet, Ludvig Nielsen.
Med seg i teamet har han sivilingeniørene Julianne Iversen, Eik Lykke Nielsen, Tommy Benjaminsen, Sveinung Aarthun Ims og Kristine Reppen Samuelsen.
Problemløserne
Prosjektene VVS-teamet jobber med å finne gode og energismarte løsninger innenfor varme, ventilasjon, inneklima eller miljø- og sanitæranlegg.
– Uavhengig størrelse på rom og bygg, har de behov for et velfungerende oppvarmings- og ventilasjonsystem som bidrar til godt innemiljø for de som skal oppholde seg i rommene og bygget. Å jobbe med VVS er derfor et bredt og variert fagfelt. Vi jobber med offentlige bygg, næringsbygg, industribygg og innenfor den maritime næringen, hvor bygg har ulike behov og utfordringer, forklarer Nielsen.
I takt med at det har blitt et større fokus på bærekraft og klima, økende energipriser og minkende energikapasitet, har også VVS-faget endret retning de siste årene. Faget handler nå i større grad om hvordan løsningene kan driftes mest mulig energieffektivt og -økonomisk.
– Vi har svært god kompetanse og er oppdaterte på hva som rører seg i markedet av bærekraftige løsninger og ny teknologi. Eksempelvis kan vi benytte avløpsvann, som tidligere var en uutnyttet ressurs, til å varme opp boliger, sier han.
Når utviklingen går så raskt, kan det være vanskelig for kunden å vite hvilken løsning man skal velge. Men det er nettopp da man kan støtte seg på teamet til Hinnstein.
– Vi er problemløsere. Vi finner ut hvilke løsninger som vil være de beste for prosjektet og innenfor budsjettet til kunden. Vi spiller også på lag med andre fag, for å sørge for å levere det beste hver gang, forteller Reppen Samuelsen.
Påvirker utformingen av bygg
VVS handler om mer enn ventilasjon og varme. Teamet jobber derfor også mye med det som kalles bygningsfysikk, altså inneklima og hvordan bygg «lekker» energi til omgivelsene
– Eksempelvis kan et nybygg ha store vindusflater. Da må vi hensynta hvordan vi skal sørge for at inneklimaet blir ivaretatt for de som kommer til å oppholde seg i nærheten av vinduet. Det skal ikke bli for varmt eller for kaldt, forteller Eik Lykke Nielsen.
For å sørge for at isoleringen av selve bygget blir riktig, kan VVS-teamet være med på å utforme bygget for å gjøre det mer energieffektivt. Bygg i dag er pålagt til å være energimerket, mens enkelte ønsker å ta energimerkingen et hakk videre og ønsker en miljøsertifisering av bygget med en BREEAM-dokumentasjon.
– For å bli BREEAM-sertifisert skal bygget være bærekraftig og ha gjennomtenkte løsninger som møter framtidens krav og forventninger til bærekraft. Løsningene i BREEAM-bygg skal sørge for at bygget bruker mindre energi, bruk av giftfrie materialer, gode lysforhold og andre helsefremmende tiltak som til sammen gjør at de som bruker bygget føler at det er et godt bygg å være i, forklarer Eik Lykke Nielsen.
– Det nye helsehuset i Harstad skal bli et BREEAM-sertifisert bygg, legger han til.
Det er denne muligheten til å påvirke, som teamet synes er spennende.
– Det er gøy for skapergleden vår å se at løsningene vi velger blir gjennomført. Men det at jobben vi gjør faktisk har en rolle på miljøet – både i og utenfor bygget betyr mer. At vi ser at menneskene som benytter bygget får en bedre hverdag. Det er derfor vi går på jobb hver dag og yter vårt beste, avslutter Julianne, Kristine og resten av VVS-teamet i Hinnstein.