På Ringvassøya utenfor Tromsø ligger Havbruksstasjonen. Byggmassen eies av Statsbygg, men driftes av UiT Norges arktiske universitet og Nofirma. Dette er et forskningsanlegg som består av tre anlegg; Landanlegget for eksperimentelle studier av fisk og skalldyr, Fiskehelselaboratoriet for arbeid med fiskesykdommer og RASforsk for forsøk i resirkulerbare akvakultursystemer. Havbruksstasjonen bærer preg av mange år i drift, og tiden er kommet for å oppgradere anlegget.
– Gjennom vår rammeavtale med Statsbygg, fikk vi i Hinnstein oppdraget med å lage konkurransegrunnlag til utlysning inkludert funksjonsbeskrivelse for prosjektet, forteller Lisa Kristin Johansen, prosjektleder i Hinnstein.
Endrede behov
Selve bygget er fra 1990, og de materialvalgene som ble gjort da er ikke nødvendigvis gunstig for byggmassen i dag.
– Blant annet har det blitt brukt materialer som i utgangspunktet tåler lite fukt på et anlegg hvor det er både ferskvann og saltvann. Det er også rom som i dag har vindu, men da forsøkene som utføres er lyssensitive vil vinduene nå fjernes, sier Lisa Kristin.
Totalt er det mye som skal rehabiliteres på bygget. Det er snakk om både vegger, tak, dører og gulv på totalt 307 kvadratmeter. Det er ønskelig å endre deler av planløsningen ved å fjerne delevegger og dele opp enkelte rom på nytt. Ventilasjonssystemet skal oppgraderes, rørtraséer for vann til forsøk endres og en del utstyr skal på plass på forsøksrommene. Sist, men ikke minst, er det også behov for å se på det elektriske anlegget ved å oppgradere både strømuttak og nye lysarmaturer.
– I tillegg til å bli mer funksjonell og tilpasset et moderne forskningsmiljø, er det viktig å sørge for at vi møter dagens sikkerhetskrav på slike bygg. De materialvalgene som tas i prosjektet nå, må også tåle behovene til forskningsmiljøet. I det ligger det blant annet lang holdbarhet og lite vedlikehold, forklarer hun.
Snart klart
Hinnstein kom inn i prosjektet i august i fjor. I prosjektet har Hinnstein arkitekt, elektroteknikk, brann, bygningsfysikk og VVS inne for å sikre at konkurransegrunnlaget for totalentreprisen og funksjonsbeskrivelsen er komplett før prosjektet lyses ut.
– Den største delen av prosjektet har vært å belyse behovet til brukergruppen samt bli enige om hvordan det er ønsket at bygget skal fremstå etter endt prosjekt. I tillegg er det strenge krav til rømningssikkerhet for å unngå at yngel, rogn eller fisk som ikke naturlig tilhører i området skal slippe ut. Ventilasjonsanlegg samt andre tekniske installasjoner er modne for utskifting, og det er ønsket en enklere oppbygning av vanntilførselen til forsøksrommene. Etter planen skal vi være ferdig med dokumentene i januar, slik at prosjektet kan lyses ut i løpet av vinteren.
– Oppsummert er dette et spennende prosjekt som har krevd, og fortsatt krever, tett samarbeid med Statsbygg og forskningsmiljøet på stasjonen for å sikre at krav og brukervennlighet er ivaretatt, avslutter Lisa Kristin Johansen.