En del av foringsflåtene som brukes i oppdrettsnæringen er driftet på dieselaggregater. Dette er ikke den mest miljøvennlige måten å forsyne disse med strøm, og Enova har derfor bidratt med støtte til ombygging av disse foringsflåtene.
Det beste er å drifte foringsflåtene med strøm fra land, men dette er ikke mulig på noen av Gratanglaks sine lokaliteter. Kåre Fjellvang var på dette tidspunktet ansatt hos Teknor i Kilbotn, og utarbeidet søknader til Enova om støtte til ombygging av to av Gratanglaks sine dieseldrevne foringsflåter: Sulatind og Nonstind.
– Til Sulatind ble det kjøpt inn en ferdig løsning som ble installert. Til Nonstind ble det besluttet å utvikle en egen Teknor-løsning, basert på en frekvensomformer fra ABB, forteller Kåre.
Løsningen ble utviklet, og for det meste bygget/installert av Kåre. Men den var ikke helt ferdig da han byttet arbeidsgiver til Hinnstein i fjor. Hinnstein v/Kåre har derfor fullført utviklingen på oppdrag fra Teknor og Gratanglaks.
– Hybridløsning, med dieselaggregat og batterier, reduserer utslippene av CO2 betydelig, sammenlignet med å bare drifte flåten med strøm fra dieselaggregater. Den enkle årsaken er at dieselaggregatene kan gå med høyere last i de periodene de er i gang. Ved høyere last er dieselaggregatene mye mer effektive. Dette gir redusert diesel-forbruk, og en netto energigevinst, på tross av noe tap ved lading/utlading av batteriene, forklarer han.
Litiumionbatteripakken ombord består av tre store kassebatterier, som hver og en veier rundt 500 kg, med til sammen 240 LiFePO4-celler på 235 Ah. Med denne batteripakken kan foringsflåten driftes på batteri store deler av døgnet,
– Å jobbe med dette prosjektet har vært veldig interessant. Det har vært utrolig viktig at vi har fått det til. I starten opplevde vi noen barnesykdommer, men fikk raskt rettet opp disse slik at mannskapet kan være trygg på at systemet fungerer som det skal, avslutter han.


