– For 10-15 år siden var det nok ingen store utfordringer når strømmen gikk på legekontoret. Da tok man på seg hodelykta og fortsatte jobben. Men dagens samfunn har endret seg drastisk og er i stor grad digitalisert. Og uten strøm, kan det by på større utfordringer, forteller Olav Olsen, ingeniør hos Hinnstein.
Planlegger for det uventede
– Vi har hatt et veldig solid strømnett i Norge de siste ti-årene. Det å planlegge for hva som skjer dersom strømmen blir borte, er kanskje litt nytt for oss. Det er mange ting som kan gjøre at strømmen forsvinner. Dersom en kraftig solstorm treffer jorden, kan det slå ut transformatorer og dermed kan strømmen bli borte i veldig lang tid, forklarer Olsen.
Men selv om strømmen er borte bare et par timer, kan det være kritisk på Bardu helsesenter.
– På helsesenteret er det både en beboeravdeling, legevakt, legekontor og kommunale helsetjenester. Og rom som har adgangskontroll. Går strømmen kan det være at man ikke får åpnet/lukket dører. Det var altså flere grunner for at kommunen ønsket å få på plass et reserveaggregat på helsesenteret, forklarer Olsen.
Han har klargjort konkurransegrunnlaget for reserveaggregatet som kommunen bruker i prosessen videre.
– Jeg fikk god informasjon fra de lokale prosjektlederne om hvilke behov bygget hadde, og hvor mye kraft som må leveres fra reserveaggregatet. Jeg startet på prosjektet i februar og i mars var jeg også på en befaring på bygget – bare for å gjøre meg kjent med plassen og å sjekke at dokumentasjon jeg hadde, stemte overens med bygget, forklarer han.
En ny tid
Olsen forteller at det er mange kommuner som i disse dager begynner å tenke mer på beredskap dersom noe skulle skje. Og at Bardu kommune ikke er de eneste som ikke har hatt reserveløsninger for strøm på enkelte bygg.
– I den tiden vi er inne i nå, tror jeg det kan være fornuftig å ta en fot i bakken og tenke beredskap. Det handler om å beskytte seg selv der man kan, sier han og forteller at konkurransegrunnlaget nylig ble overlevert Bardu kommune og at de håndterer prosessen videre.
