– Når man skal gjøre om skog- eller myr til bruksområde og asfaltere området, må man planlegge hvordan regn- og overvann skal håndteres og hvordan man unngår at overvann vil gjøre skade på naturen og infrastruktrur rundt området man asfalteres, forteller Rostadmo.
Ser fram i tiden
Hinnstein og Rostadmo fikk i oppdrag fra Velosolutions, som er selskapet som står bak utformingen av sykkelparken, å lage en VAO-plan for området hvor det planlegges sykkelbaner. En VAO-plan er en plan som ivaretar vann, avløp og overvann på et prosjekt.
– I dette tilfellet var det området ved siden av fotballbanen på Gravdal som skal gjøres om til sykkelpark. Dette var et ubrukt område som besto av skogbunn, noe myr og en bekk som gikk gjennom området. Derfor måtte vi legge en plan for hvordan dette skulle håndteres, sier han.
Etter hvert som byer og steder i Norge tettes til, det vil si at det blir mer asfalt og mindre natur, har flere kommuner begynt å stille ekstra strenge krav til håndtering av regnvann og overvann.
– Når vi gjør våre beregninger til VAO-planer, er det etter en 50 års-kalkyle. Det er satte beregninger hvordan man ser for seg klimaet og klimaendringer 50 år fram i tid, forklarer han.
Vannets hastighet
Men det er altså ikke bare 50-årsberegninger som er utgangspunktet for VAO-planen. Den inneholder også løsninger til eksisterende utfordringer.
– Vi hadde en altså en bekk vi måtte finne en ny vei til, slik at den går utenom sykkelparken og ikke rett gjennom den. Vi må også se hva asfaltering av området gjør med overvannet. Når det regner på asfalt synker ikke overvannet ned i grunnen slik det gjør når det regner i naturlig terreng, og overvannsmengdene blir dermed større. Denne endrede overvannsmengden er viktig å beregne. Større overvannsmengder gir også mer fart på vannet. Vann i fart kan fort gjøre stor skade, og noe vi må være oppmerksomme på, sier han og forklarer at overvann allerede ved en hastighet på en halv meter pr sekund, kan gjøre skade.
Når vannet får hastighet, begynner vannet å dra med seg sand og etter hvert små steiner. Dette igjen kan føre til at grunnen kan bli ustabil, fordi fyllmassene som holder de større steinene blir skylt bort. Noe som selvsagt ikke er ønskelig, uansett om det er i liten eller større skala. Rostadmo forteller at området tidligere allerede har hatt utfordringer med overvann og at det derfor er viktig å sørge for at dette blir ivaretatt og sykkelparken – og områdene rundt, blir trygge.
– Dette har vi utrolig gode verktøy vi bruker til nettopp dette formålet. Vi legger inn de dataene vi trenger, altså eksempelvis informasjon om området, hva som skal bygges og hvilket materiale og forventet nedbørsmengde ut fra kalkylen. Deretter får vi simulert hvordan regnet vil legge seg på området, og hvordan dette overvannet vil oppføre seg videre. Hvor vil det renne, hvor mye og hvor stor fart vil det ha. Ut fra det kan vi si noe om hva som må gjøres rundt området for å imøtekomme disse utfordringene, sier han.
VAO-rapporten ble overlevert Velosolutions i starten av april, bare en måned etter Hinnstein fikk oppdraget.
– Dette har vært et fint oppdrag. Det har vært flere ting vi måtte hensynta, men det har ikke vært et oppdrag med de mest kompliserte utfordringene, avslutter Rostadmo.