Skip to content
Hinnstein
  • Prosjekter
  • Tjenester
  • Aktuelt
  • Jobb og karriere
  • Planvarsel
  • Sponsormidler
  • Om oss
    • Kontakt
    • Våre verdier
  • Prosjekter
  • Tjenester
  • Aktuelt
  • Jobb og karriere
  • Planvarsel
  • Sponsormidler
  • Om oss
    • Kontakt
    • Våre verdier

Hjem / Aktuelt / Sørger for at overvannet ikke skaper trøbbel rundt sykkelparken

Sørger for at overvannet ikke skaper trøbbel rundt sykkelparken

Ved Gravdal i Lofoten skal Lofoten ekstremsportklubb bygge sykkelparken Lofoten Bike Park. En storslått sykkelpark med ulike løyper og utfordringer for barn og unge. Men for å få en god sykkelpark, må også regn og overvann håndteres. Og her kommer Hinnstein med Ørjan Rostadmo inn i bildet.
Illustrasjonsfoto fra Harstad sykkelpark

Om Hinnstein:

Vi tilbyr tverrfaglige ingeniørtjenester / prosjektledelse innen planlegging og prosjektering av bygningsteknikk, arealutvikling, energi, VVS, infrastruktur, vann og miljø. Vi bidrar til et bærekraftig samfunn gjennom nyskapende og målrettede rådgivningstjenester, fra idéutvikling til prosjektering.

Innlegg av:

  • Hinnstein
  • 30. mai 2025
  • 11:36

– Når man skal gjøre om skog- eller myr til bruksområde og asfaltere området, må man planlegge hvordan regn- og overvann skal håndteres og hvordan man unngår at overvann vil gjøre skade på naturen og infrastruktrur rundt området man asfalteres, forteller Rostadmo.

Ser fram i tiden

Hinnstein og Rostadmo fikk i oppdrag fra Velosolutions, som er selskapet som står bak utformingen av sykkelparken, å lage en VAO-plan for området hvor det planlegges sykkelbaner. En VAO-plan er en plan som ivaretar vann, avløp og overvann på et prosjekt.

– I dette tilfellet var det området ved siden av fotballbanen på Gravdal som skal gjøres om til sykkelpark. Dette var et ubrukt område som besto av skogbunn, noe myr og en bekk som gikk gjennom området. Derfor måtte vi legge en plan for hvordan dette skulle håndteres, sier han.

Etter hvert som byer og steder i Norge tettes til, det vil si at det blir mer asfalt og mindre natur, har flere kommuner begynt å stille ekstra strenge krav til håndtering av regnvann og overvann.

– Når vi gjør våre beregninger til VAO-planer, er det etter en 50 års-kalkyle. Det er satte beregninger hvordan man ser for seg klimaet og klimaendringer 50 år fram i tid, forklarer han.

Vannets hastighet

Men det er altså ikke bare 50-årsberegninger som er utgangspunktet for VAO-planen. Den inneholder også løsninger til eksisterende utfordringer.

– Vi hadde en altså en bekk vi måtte finne en ny vei til, slik at den går utenom sykkelparken og ikke rett gjennom den. Vi må også se hva asfaltering av området gjør med overvannet. Når det regner på asfalt synker ikke overvannet ned i grunnen slik det gjør når det regner i naturlig terreng, og overvannsmengdene blir dermed større. Denne endrede overvannsmengden er viktig å beregne. Større overvannsmengder gir også mer fart på vannet. Vann i fart kan fort gjøre stor skade, og noe vi må være oppmerksomme på, sier han og forklarer at overvann allerede ved en hastighet på en halv meter pr sekund, kan gjøre skade.

Når vannet får hastighet, begynner vannet å dra med seg sand og etter hvert små steiner. Dette igjen kan føre til at grunnen kan bli ustabil, fordi fyllmassene som holder de større steinene blir skylt bort. Noe som selvsagt ikke er ønskelig, uansett om det er i liten eller større skala. Rostadmo forteller at området tidligere allerede har hatt utfordringer med overvann og at det derfor er viktig å sørge for at dette blir ivaretatt og sykkelparken – og områdene rundt, blir trygge.

– Dette har vi utrolig gode verktøy vi bruker til nettopp dette formålet. Vi legger inn de dataene vi trenger, altså eksempelvis informasjon om området, hva som skal bygges og hvilket materiale og forventet nedbørsmengde ut fra kalkylen. Deretter får vi simulert hvordan regnet vil legge seg på området, og hvordan dette overvannet vil oppføre seg videre. Hvor vil det renne, hvor mye og hvor stor fart vil det ha. Ut fra det kan vi si noe om hva som må gjøres rundt området for å imøtekomme disse utfordringene, sier han.

VAO-rapporten ble overlevert Velosolutions i starten av april, bare en måned etter Hinnstein fikk oppdraget.

– Dette har vært et fint oppdrag. Det har vært flere ting vi måtte hensynta, men det har ikke vært et oppdrag med de mest kompliserte utfordringene, avslutter Rostadmo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ved å melde deg på nyhetsbrevet godtar du vår personvernserklæring.

Ernst Thomassen og Roger Olsen har hatt sine første uker i Hinnstein

Roger og Ernst har takket ja til jobb i Hinnstein og startet opp 2. juni. Mens Ernst styrker kontoret vårt i Harstad, skal Roger styrke kontoret vårt i Bodø.

Styrker laget med nye ansatte i Alta

Daniel Järnhäll og Knut-Vegar Rødberg hadde forrige uke sin første arbeidsdag i Hinnstein. De skal begge jobbe innen infrastruktur og vil derfor både styrke infrastrukturteamet, men også kontoret vårt i Alta.

En grundig analyse baner vei for LKABs store prosjekter

LKAB i Narvik planlegger å gjennomføre et større prosjekt. Men for å ha et godt grunnlag før prosjektet starter, ønsket LKAB å få en ekstra grundig gjennomgang av kalkyler. Dermed fikk Hinnstein jobben med å gjennomføre en usikkerhetsanalyse på prosjektet.

Post- og besøksadresse
Harstad (Hovedkontor):

Normanns gate 3,
9405 Harstad 
Få veibeskrivelse

Alta:
Løkkeveien 4, 9510 Alta

Få veibeskrivelse 

Tromsø:
Fredrik Langes gate 19/21, 9008 Tromsø

Få veibeskrivelse 

Narvik: 
Teknologiveien 10, 8517 Narvik
Få veibeskrivelse

Bodø: 
Sjøgata 15-17, 8006 Bodø

Leknes: 
Storvollveien 45, 8370 Leknes

Evenskjer:
Kampen 10, 9440
Evenskjer
Få veibeskrivelse 

Svolvær:
Sivert Nilsens gate 26, 8300 Svolvær

Stokmarknes:
Markedsgata 21, 8450 Stokmarknes

Få veibeskrivelse 

Kontakt:
77016000 / post@hinnstein.no

Org.nr:
888 458 182

Fakturaadresse: 
888458182@faktura.poweroffice.net

 

 

Facebook Linkedin

Personvern/cookies
Nettstedkart

Copyright 2021 Hinnstein © All rights Reserved

Code/Design by Anew