– Trondenes kirke er en middelalderkirke, med mye historie. Både kirken og kirkegården er fredet, og vi måtte være påpasselig når vi utførte gravearbeidet. Vi visste at vi selvsagt kom til å møte på gamle skjeletter og beinrester i graveperioden, men det var ikke forventet å gjøre funn som kanskje kan endre kunnskapen vår om hvilken tidsepoke kirken ble bygd og tatt i bruk, forteller Berntsen.
Et skjell kan gi nye svar
Berntsen forteller at selve gravejobben ble nøye planlagt i forkant sammen med riksantikvaren. Grøftene skulle graves der gangveien gjennom kirkegården er i dag, fra parkeringen ved prestegården, forbi kirka og endte opp ved utgangen til parkeringsplassen ved sjøen. Ut fra grøfta skulle det også være noen nøye planlagte traseer til f.eks toalettene ved klokkertårnet.
– Vi forholdt oss til de anvisningene vi hadde blitt enig om. Men like utenfor inngangen til kirken oppdaget vi en steinvegg vi ikke kjente til. Vi stoppet all graving for at arkeologer kunne undersøke dette nærmere, sier Berntsen.
David Hill, arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforvaltning (NIKU), voktet alle spadetak gjennom både vernet og fredet grunn slik at alt med historiske verdier ble ivaretatt og dokumentert.
– Trondenes kirke er verdens nordligste steinkirke fra middelalderen, og kanskje en av de fem viktigste steinkirkene vi har. Vi vet at det var bosetninger her både i vikingtiden og middelalderen og derfor er dette et svært viktig historisk område. Jeg er svært glad for å få muligheten til å undersøke den ukjente steinmuren, sier han.
Arkeologene mistenker at steinmuren egentlig er en kalkovn. Historisk sett ble det ofte bygget kalkovner i nærheten av middelalderkirker som skulle bygges. I disse ovnene brant man kalkrik stein (som marmor) og eller skjell, for å fremstille kalkmørtel som ble brukt under selve byggingen av kirken. Noen forskere anslår at dagens steinkirke på Trondenes ble bygget på 1400-tallet, mens andre argumentere for 1200-tallet. Men om det stemmer at funnet er en kalkovn, kan det gi en mulighet til å datere byggefasene.
– Som arkeolog er det vår jobb å verne historien. Noe historie vernes best ved å la det være, sier Hill.
– Her på Trondenes har vi ikke tillatelse til å grave ut å sjekke om det faktisk er en kalkovn, men vi har sterke indisier på at det er det fordi vi har funnet skjell på steinene på murveggen. Disse kan vi imidlertid karbondatere og få et mer nøyaktig anslag over når den antatte kalkovnen var i bruk, sier Hill.
Han understreker likevel at funnet er svært spennende.
Å jobbe på fredet grunn
Det er kjent at det har vært bosetning på Trondenes før dagens Trondenes kirke ble bygget. På området har arkeologer tidligere dokumentert gårdshauger. Gårdshauger er områder som har vært brukt til søppelhauger. Den dag i dag kan man ta prøver at jorda og på bakgrunn av analyser og funn kan man anslå blant annet datere gårdshaugene og hva som var normal kost på den tiden.
Under undersøkelsene holdt Ida Rabben Trælnes fra Harstad på med sin masteroppgave i arkeologi, og var også til stede ved Trondenes kirke.
– Jeg har alltid syntes at arkeologi og historie er interessant. Det å kunne finne ut hvordan livet og hverdagen var den gang da er spennende, sier hun og forteller at innenfor fagfeltet hennes har mye endret seg de siste tiårene, sier hun.
– På 60-tallet ble det gjennomført flere jordprøver av gårdshauger på Trondenes. Vi har fått mye informasjon ut av det, men i dag har vi bedre rutiner og metoder for prøvetaking og dokumentasjon. Ved å få god datering på det vi finner, har vi også et grunnlag for videre forskning om hvordan det kan ha vært den gang, sier hun.
Rune Berntsen forteller at det å ha vært byggeleder på dette prosjektet har vært et spennende oppdrag.
– Selve jobben med grøfting og legging av nye rør er noe vi ofte gjør. Men i dette prosjektet var det faktum at vi arbeidet på fredet grunn og at vi helt tilfeldig møtte på en mur, som gjorde jobben helt spesiell, sier han.
– For det er helt spesielt når du møter på tegn både på krigshistorie og middelalderen i ett og samme prosjekt, avslutter han.
Det opprinnelige prosjektet ble ferdigstilt etter planen. Arkeologene har også gjennomført datering av funnene og deres endelige rapport ferdigstilles sensommeren 2024.