Strekningen hvor kommunen ønsker gang- og sykkelvei, er fra Riksveien mot Straumsjøen. På grunn av industri i Straumsjøen, er dette en strekning hvor det kjører mye tungtrafikk. Derfor ønsker kommunen å etablere en trygg gang- og sykkelvei for myke trafikanter.
Flere faser
– Prosjektet ble delt inn i to faser. Først gjennomførte vi et forprosjekt hvorfunksjonskrav og lokale føringer ble avdekket og vurdert. Mulige løsninger ble utviklet i tett dialog med kommunen, med særlig fokus på kostnadsoptimalisering og hensyn til eksisterende arealbruk, forteller Lisa Kristin Johansen, oppdragsleder i prosjektet.
Resultatene fra forprosjektet dannet grunnlaget for detaljprosjekteringen. I andre fase ble det gjennomført detaljprosjektering basert på beslutningene som ble tatt i forprosjektet, med tekniske tegninger og konkurransegrunnlag i henhold til NS 3420.
– Gang- og sykkelvegen ble prosjektert i tråd med gjeldende reguleringsplan. For å redusere inngrep i dyrket mark på strekningen, gjennom å optimalisere linjeføringen og bruke støttemurer der det var nødvendig, forklarer hun.
Oppgradert vei, vann og avløp
I tillegg til gang- og sykkelvei, var det også ønskelig å oppgradere vann og avløpssystemet og belysning på stekningen.
– Vi prosjektert en ny vannledning mellom Straume og Straumsjøen, inkludert kryssing av Straumsjøvegen. I tillegg ble det etablert plan for en ny pumpelinje for avløp langs gang- og sykkelveien. Det er et viktig tiltak da området tidligere manglet avløpsløsning. Dimensjoneringen ble tilpasset lokale behov og overvannshåndteringen ble løst helhetlig langs hele traseen, forklarer hun.
Innen elektro ble det gjennomført lysberegninger som la grunnlag for en kostnadseffektiv og moderne belysningsløsning. Dette resulterte i en samlet belysnings- og kabelplan. Eksisterende kabler ble kartlagt og nødvendige omlegginger ble koordinert med relevante etater, og dokumentert i detaljerte planer for grøfter, trekkerør og trekkekummer.
– Vi har hatt et godt team fra Hinnstein med inn i prosjektet. Kenneth Dallager som kontraktsansvarlig, Raimond Olsen som rådgiver på vei, Andreas Bruun som landmåler, Ørjan Rostadmo på vann og avløp,i tillegg til Janos Nagy, som jobber for ingeniør Rasmussen og Strand, sier hun.
Prosjektet hadde oppstart i slutten av august i fjor og det ferdige konkurransegrunnlaget ble overlevert i slutten av oktober i fjor.
– Vi hadde en kort frist på å gjennomføre vår del av prosjektet. Men vi hadde regelmessige prosjekteringsmøter og fikk dermed avklart ulike utfordringer og uklarheter når de dukket opp. Og dermed klarte vi å levere til avtalt tid. Dermed har kommunen alt klart til de er klare for å lyse ut prosjektet, avslutter hun.